Page content

article content

Afgestudeerd en nu?

Oh jee, het afstuderen staat voor de deur… en nu??

Daar gaan we dan, de laatste paar maanden van de studie zijn begonnen en dat betekent stage lopen. En hoe leuk dat ik dat mag doen bij Jobbing! Als afstudeerder hoop je natuurlijk op een interessante stageplek waar je ervaringen kunt opdoen die je later nog weer kunt gebruiken. Hoewel ik hier nog niet zo lang ben, denk ik wel dat dit zeker het geval is voor mij.

Dat was wel even een dingetje hoor, een stagebedrijf zoeken voor de afstudeerstage. Vanuit de opleiding werd duidelijk gemaakt dat dit een erg belangrijke keuze is voor het vervolg van je loopbaan. Maar hoe wist ik nou wanneer een bedrijf voor mij geschikt was om stage te lopen? Ik kon waarschijnlijk wel stage lopen bij het bedrijf waar ik ook een bijbaantje had, maar eigenlijk wilde ik ook nog wel ervaring op doen bij een bedrijf dat ik nog niet kende. Ik vond het namelijk erg interessant om bij andere bedrijven in de keuken te kijken en te zien hoe zij dingen aanpakken.

Eerst op zoek naar een afstudeerstage

Mijn moeder werkt bij een bedrijf dat aan het groeien is en daarom een extern bedrijf, genaamd StruQtuur, in de handen nam om hen daarin te adviseren. Zij vertelde mij wat iemand van StruQtuur, Ramina, allemaal deed en ik merkte dat ik daar ontzettend enthousiast van werd; dat wilde ik ook! Naar meerdere verhalen te hebben gehoord, had ik dan eindelijk besloten om een mailtje te sturen naar met de vraag of ik langs kon komen. Als antwoord werd gezegd dat dat zeker kon en dat ik dan ook wel een hapje mee mocht eten tijdens de lunch. Dat was nieuw voor mij; uitgenodigd worden om mee te lunchen bij mensen die ik helemaal niet ken. Erg leuk, dat wel!

Maar wat een verfrissend gesprek! Ik had mijn cv meegenomen, maar het ging eigenlijk helemaal niet over welke ervaringen ik had.

Dus ik trok mijn nette kleren aan, nam mijn goede humeur mee en ging naar StruQtuur (en Jobbing natuurlijk, maar toen wist ik nog niet dat het ook nog eens een 2-in-1 deal was). En daar zat ik dan aan de tafel tegenover Ramina. Ik moet wel eerlijk zeggen; dit soort gesprekken vond ik toch wel spannend (en ik denk vele studenten met mij). Maar wat een verfrissend gesprek! Ik had mijn cv meegenomen, maar het ging eigenlijk helemaal niet over welke ervaring ik had en hoe ik het deed op mijn opleiding; ze wilde weten wat voor soort persoon ik was. Na een half uurtje praten werd mij al een stageplek aangeboden! Ik wist niet wat me overkwam. Nu ik hier al een paar weken bezig ben en terug kijk snap ik het wel; het klikte gewoon!

Het echte leven

Gek eigenlijk. Ik hoef nog maar een paar weekjes stage te lopen en dan ben ik gewoon klaar met school; geen tentamens meer, geen assessments meer en geen docenten meer. Dan begint het ‘echte leven’. Nouja, als je een baan kunt vinden dan natuurlijk. Dat blijft toch een lastig puntje. Niet omdat er geen aanbod genoeg is, maar omdat je ook een organisatie wilt vinden die bij je past, net zoals bij het vinden van een stagebedrijf. Je besteed toch een groot gedeelte van je tijd aan je baan.

Jongeren denken tijdens hun studie niet goed na over wat zij uit hun werk willen halen

Dit blijkt nogal lastig te zijn voor veel jongeren die net afgestudeerd zijn. Volgens een rapport van het Amerikaanse Bureau of Labor blijven mensen tussen de 20 en 24 jaar gemiddeld maar zestien maanden bij hun eerste baan. Volgens loopbaanexpert Adam Smiley Poswolsky komt dit doordat de jongeren tijdens hun studie niet goed nadenken over wat zij uit hun werk willen halen. Zelf merk ik ook dat de meeste studenten om mij heen, met name universiteitsstudenten, nog geen idee hebben wat zij later voor baan willen, terwijl sommigen al over één jaar afstuderen. Zij volgen een studie die zij leuk vinden, niet perse een studie waar zij later ook daadwerkelijk nog wat mee willen doen.

Persoonlijk denk ik dat dit komt doordat hier ook erg weinig aandacht aan wordt besteed tijdens de studie. Af en toe wordt er wel voorlichting gegeven over verschillende banen, maar als jij geen idee hebt wat je wilt gaan doen, heeft dat ook weinig nut. De studenten hebben naar mijn idee meer aan persoonlijke begeleiding waarbij zij samen met een coach er achter proberen te komen wat zij nu willen gaan doen qua werk.

Waar voel ik mij thuis?

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik echter ook dat het niet eens zozeer belangrijk is om te weten wat voor soort werk je wilt gaan doen, maar meer bij welk soort bedrijf. Ik heb bij meerdere bedrijven gewerkt, welke erg van elkaar verschillen qua bedrijfscultuur. Wat ik heb gemerkt is dat het niet ontzettend veel uitmaakt welk werk ik doe, zolang het bedrijf een open cultuur heeft, de collega’s vriendelijk zijn en ik ruimte krijg om mezelf te ontwikkelen.

Ben je al afgestudeerd of studeer je binnenkort af en heb jij eigenlijk geen idee wat jij uit je werk wilt halen? Dan is het dus van belang om een klik te krijgen met het bedrijf tijdens de selectieprocedure. Hoe je dit kan realiseren? Laat dan een berichtje achter of mail naar jobber@jobbing.nl en dan zal ik je vertellen wat mijn tips & tricks zijn!

Vertel het ons!

Comment Section

0 reacties op “Afgestudeerd en nu?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.