Page content

article content

Werkgever, toon je kracht, de kandidaten hebben de macht!

Werkgever, toon je kracht, de kandidaten hebben de macht!

Uit cijfers blijkt dat het werkeloosheidspercentage flink gedaald is van 6,9% in 2015 naar 4,5% in 2017. Voor organisaties heeft die aantrekkende economie best wat voeten in aarde. Werkgevers zijn met elkaar in een “War of Talent” geraakt. Organisaties willen groeien, maar een personeelstekort is vaak een groot probleem wat zorgt voor stagnatie. Werkgevers vragen zich af of ze de juiste mensen nog op de juiste plek hebben zitten en openstaande vacatures raken moeilijk vervuld.

‘’Van reactief werven moeten we nu proactief werven en bouwen aan een fanbase.’’

Organisaties die een vacature online plaatsen en vervolgens gaan zitten wachten tot ze overspoeld worden door reacties, kunnen het wel vergeten. Van reactief werven, moeten we nu naar proactief zoeken en vinden. Daarnaast is het creëren van je eigen ambassadeurs en het bouwen aan een fanbase om preventief te kunnen schakelen van belang. Nieuw en passend talent kunnen we zoeken en vinden in allerlei uiteenlopende doelgroepen, maar ze zijn niet allemaal even ‘makkelijk’ binnen te halen. Uit onderzoek van LinkedIn blijkt dat 81% van de werkenden niet actief op zoek is naar een nieuwe baan, laat staan die zeldzame topper die jij zoekt. De ‘Latent’ werkzoekenden vormen o.a. een doelgroep die extra aandacht vraagt. Voor deze doelgroep is het van groot belang je als werkgever te onderscheiden en talenten op de juiste manier aan te spreken. Alleen op deze manier maak je deze (lastige) doelgroep enthousiast(er) voor een nieuwe uitdaging en los te weken bij hun huidige werkgever!

Nieuwe generatie Z bestormt de arbeidsmarkt

Naast de latent werkzoekenden hebben we ook nieuw talent wat de arbeidsmarkt betreedt. Voor het eerst staan er vier generaties op de werkvloer, waarvan generatie Z de jongste is. Elke nieuwe lichting potentiele kandidaten brengt veranderingen met zich mee. De Babyboomers, Generatie X, Generatie Y (millennials) en Generatie Z hebben ieder hun eigen kenmerken, kwaliteiten en expertise.

Wat weet jij van deze generaties en wie wil jij aantrekken?

De nieuwe generatie Z heeft op jonge leeftijd al kennis gemaakt met social media en besteedt zelfs twee keer zoveel tijd online dan de voorgaande generaties toen zij jong waren. De spanningsboog van deze jongste doelgroep is nóg korter geworden. Duurt het lezen van informatie lang of is het ingewikkeld, dan klikken ze weg. Voor deze groep is het advies; houdt het ‘snel’ en ‘simpel’! Hetzelfde geldt voor het sollicitatieproces, is het te veel ‘gedoe’, dan kijken ze verder. Vroeger had je als werkgevers de luxe dat je mocht kiezen uit stapels cv’s, nu hebben de sollicitanten het voor het zeggen, zij kiezen uit stapels bedrijven!

Wie zoek je?

De verschillende doelgroepen hebben andere wensen en behoeften, dit heeft o.a. met opvoeding te maken, maar simpelweg ook met de levensfase waar ze in zitten. Om de best passende persoon voor je openstaande functie binnen jouw organisatie aan te trekken, moet je daarom echt weten wie je wilt aantrekken. Talent wat net op de arbeidsmarkt komt kijken, of zoek je juist diegene die klaar is voor een 2e stap in zijn of haar carrière?

‘’Massacommunicatie werkt minder goed. Eigenlijk kunnen we wel zeggen, het werkt niet.’’

Massacommunicatie werkt minder goed. Eigenlijk kunnen we wel zeggen, het werkt niet. Natuurlijk kun je geluk hebben wanneer je met hagel schiet, veel mensen voelen zich misschien aangesproken en er kan een geschikte potentiele collega tussen zitten. Maar wie heeft er tegenwoordig nog tijd om op alle reacties te reageren? Dit kost veel moeite, tijd én geld. Voor je specifieke vacature moet je focus hebben en je verplaatsen in het gezichtspunt van je doelgroep. Wat is hetgeen waar zij naar op zoek zijn en wat heb jij als werkgever daarin te bieden? Waar bereik je deze doelgroep?

‘In de beperking toont zich pas de meester’

Een zeer oude uitspraak, maar gericht schieten op jouw doelgroep is veel krachtiger, zorgt voor reacties van kwalitatief beter passende kandidaten en kost (uiteindelijk) minder moeite, tijd en geld. Klinkt leuk natuurlijk, maar dit betekent echt bewuste keuzes maken in de manier waarop je nieuwe passende collega’s wilt zoeken en vinden, met als doel ‘Beter één passende collega aan tafel dan tien reacties in de mailbox’.

Vertel het ons!

Comment Section

0 reacties op “Werkgever, toon je kracht, de kandidaten hebben de macht!

Plaats een reactie


*