Page content

article content

Gezond werken

Gezond werken

In een medische encyclopedie las ik dat ‘gezond werken onderdeel is van gezond leven. Werknemers, werkgevers en de overheid hebben er voordeel bij als mensen gezond werken. Daarom is er steeds meer aandacht voor het bevorderen van gezondheid via het werk’.

Maar waarom zou je dat als werkgever doen? Wat leveren de investeringen uiteindelijk op? Wie draagt eigenlijk de verantwoordelijkheid hiervoor? En mag je je als werkgever wel bemoeien met de gezondheid van jouw medewerkers?

Op zich doen we al genoeg toch?

Er zijn al vele maatregelen getroffen om gezond werken te bevorderen, zoals beschermingsmateriaal op de werkvloer of de Arbo-wetgeving. Dit zorgt ervoor dat het werk de gezondheid van medewerkers zo min mogelijk negatief beïnvloedt. Maar steeds meer werkgevers zijn zich er tegenwoordig ook van bewust dat ze op andere manieren een andere positieve invloed kunnen uitoefenen op de totale gezondheid van medewerkers. Denk hierbij aan het stimuleren van gezonde voeding in de kantine, bedrijfsfitness, fietsenplan, rookbeleid, alcoholbeleid, anti-stressprogramma’s, kinderopvang en aangepaste werktijden etc.

Maar waarom zou je dit doen als werkgever? Het lijkt alsof we ons overal mee gaan bemoeien…

Het is van groot belang dat we er ons allemaal van bewust zijn dat het niet voor niets is. Voor zowel werkgevers als medewerkers geeft het grote voordelen om bewust om te gaan met gezondheid. Een gezonde leefstijl zoals sporten, gezond eten, niet roken, maar ook goed letten op inhoud en duur van de werkzaamheden zorgt direct voor meer energie op de werkvloer. Zo stellen we iedereen in staat het beter en langer vol te houden.

Wat levert het op?

Het ‘beter’ volhouden is van belang aangezien we tegenwoordig met behoorlijk veel geconfronteerd worden tijdens ons werk. Het is van belang dat je medewerkers mee kunnen met alle ontwikkelingen binnen, maar ook buiten de organisatie. Alles gaat sneller, we moeten bijna overal bereikbaar zijn, de technische ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op etc. Dit geeft een behoorlijke belasting op je organisatie en de medewerkers.

Belasting – Belastbaarheid : Op deze manier kunnen we naar werk kijken. Wanneer we in staat zijn om efficiënt, effectief en productief te werken (belastbaarheid) zoals wordt verwacht (belasting), is alles in evenwicht. Zodra de belasting te hoog wordt, of de belastbaarheid te laag, schiet alles uit het evenwicht  en ervaren we negatieve gevolgen, op welke manier dan ook. Dit kunnen fysieke klachten zijn, gewrichtsklachten bijvoorbeeld, maar ook mentale klachten zoals stress of een burn-out.

Het mooie is, dat dit te beïnvloeden is. De belastbaarheid van je personeel kun je verhogen door bijvoorbeeld passend gezondheidsbeleid, maar ook door leer- en ontwikkelmogelijkheden aan te bieden die medewerkers in staat stellen makkelijker en meer werk te doen, en daarmee een bredere inzetbaar creëren. Gezondheid, in dit geval op het werk, maar in privé niet anders, is namelijk meer dan alleen de fysieke of mentale component. Het gaat ook om uitdaging vinden, een stuk zingeving (kom jij je bed uit voor je werk? En waarom?), leuke collega’s, een prettige omgeving etc.

Daarnaast heb je als organisatie invloed op de belasting van je personeel door werkomstandigheden ‘minder zwaar’ of ‘minder belastend’ te maken. Denk hierbij aan bescherming, hulpmiddelen, maar ook aan goede ICT voorzieningen, werkplekinrichting etc.

De weegschaal

De weegschaal

Door deze weegschaal in te vullen en te zien waar de belastbaarheid te laag is kom je er als werkgever steeds beter achter wat passend (gezondheids)beleid is. Want wat zorgt ervoor dat de belastbaarheid van je medewerkers te laag is? En hoe kun je dit verhogen? Maar ook, wat zorgt ervoor dat de belasting op je medewerkers te hoog is? Gezamenlijk in gesprek gaan en daar achter komen geeft inzicht en reden tot actie.

 

Ennn, iedereen moet langer door…..hoe? Nu alvast beginnen!

Deze weegschaal geeft daarnaast inzicht wanneer we kijken naar de medewerkers die het langer vol moeten houden. Een goede balans tussen belasting en belastbaarheid zorgt ervoor dat medewerkers het werk langer kunnen blijven doen. We weten allemaal dat we langer door moeten werken en door preventief te schakelen, bijvoorbeeld op gezondheid in de breedste zin van het woord, kan de belastbaarheid al in een vroeg stadium positief worden beïnvloedt.

Zelf ben ik er heel trots op dat er op dit moment werkgevers zijn die proberen de ‘belastbaarheidskant’ te beïnvloeden. Zij zijn zich ervan bewust dat je medewerkers niet alleen maar hoeft te beschermen tegen negatieve invloeden en een te hoge belasting van een baan, maar zijn ervan overtuigd dat ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan de belastbaarheid van hun personeel, wat hun in staat stelt om aan het werk te zijn en te blijven, zelfs in preventieve zin.

Gezondheid onderdeel van aantrekkelijk werkgeverschap?

Daarnaast heeft het invloed op welke medewerker jij als organisatie graag aantrekt, maar ook welke potentiele collega’s graag bij jouw organisatie willen werken. Daar waar zij vroeger selecteerden op arbeidsvoorwaarden als een auto van de zaak of beloning, wordt er nu steeds meer gekeken naar arbeidsvoorwaarden zoals flexibel werken, waardoor iemand zelf controle heeft over de werk-privé balans, fietsplannen, voeding en sporten mogelijk gemaakt door de organisatie. Laat wel duidelijk zijn dat ook dit natuurlijk twee kanten op werkt, je kunt als werkgever nog zoveel aanbieden, maar als werknemer moet iemand echt de verantwoordelijkheid voelen om er ook daadwerkelijk gebruik van te maken.

Vertel het ons!

Comment Section

1 reactie op “Gezond werken


Door Sonja Starink op 6 februari 2019

Hi!
Interessant artikel over de combinatie werk en gezondheid. Ik ben er ook van overtuigt dat meer werkgevers zich meer bezig moeten houden met dit onderwerp. Hoe staat het met de gezondheid van mijn werknemers? Hoe kan ik er voor zorgen dat mijn werknemers zich goed voelen? Hierdoor zullen medewerkers ook beter presteren, het is dus voor beide partijen gunstig.

Groet,
Sonja Starink

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.