Page content

article content

Een goede vacaturetekst zegt meer dan duizend woorden

Een goede vacaturetekst

Het is een koud kunstje om je vacaturetekst qua inhoud op orde te krijgen. Zoek op dezelfde functienaam en je vindt er genoeg waar je de inhoud voor jouw vacaturetekst zo uit kunt halen.

Na inmiddels aardig wat van deze vacatureteksten geanalyseerd te hebben kom ik tot een paar ontdekkingen.

‘’Stel jezelf eens de vraag; wat zou de uitkomst zijn als je de naam van de concurrent plaatst in jouw vacaturetekst?’’

Ontdekking 1: het lijken wel één op één kopieën van elkaar

Neem als voorbeeld de functie van schoonmaker. Google gaf een scala aan openstaande vacatures die allemaal op elkaar leken. Je zou kunnen zeggen dat het een kwestie is van de bedrijfsnaam knippen en plakken in een andere tekst en ik kan de vacature uitzetten. Maar dit wil je toch niet? Ik vind het bijzonder dat bedrijven het blijkbaar zo willen doen en uitdragen. Stel jezelf eens de vraag; wat zou de uitkomst zijn als je de naam van de concurrent plaatst in jouw vacaturetekst? Maar enfin, dat is één punt. Laten we een stapje dieper in gaan op een vacaturetekst.

Ontdekking 2: cliché aan woorden

We zien alleen al op het gebied van woorden zoveel clichés terugkomen. Met de ene tekst nog voller dan de andere, lijkt het wel alsof we niet meer weten wat we moeten zeggen en de tekst alleen wat willen vullen.

  • Ben jij flexibel
  • Ben jij op zoek naar een uitdaging
  • Wil je werken in een dynamische omgeving
  • Wij bieden jou vele doorgroeimogelijkheden
  • Heb jij geen 9 tot 5 mentaliteit?

De hamvraag is wat zeg je eigenlijk met die woorden of beter nog, wat wíl je er mee zeggen? Feitelijk vertellen we immers niet wat we ermee bieden. Tenminste mijn zoektocht heeft daarin nog niet veel opgeleverd om dat er uit te halen.

‘’Waarom slaan we dan bij het aanspreken van medewerkers volledig de plank mis?’’

Je wilt dat de doelgroep die je zoekt bij jouw tekst denkt; “Ja, dat raakt mij, dit gaat over wat ik zoek, dit is mijn droombaan en bij dit bedrijf wil ik werken”. Maar met een tekst wat één op één een kopie kan zijn van een concurrent bereik je dat niet. Vraag jij je weleens af; Wat wil mijn doelgroep weten? Als we kijken naar het aantrekken van klanten, dan doen we dat wel. Dan maken we wel het onderscheid t.o.v. een concurrent in het aanspreken van klanten. Waarom slaan we dan bij het aanspreken van medewerkers volledig de plank mis?

Hoe maken we een unieke en onderscheidende vacaturetekst?

De teksten van Jobbing zijn dan wellicht anders en nieuw maar worden geschreven vanuit het bedrijf, de beleving van de functie en de doelgroep die de opdrachtgever wil aanspreken. Dit zijn belangrijke vertrekpunten om in je achterhoofd te houden wanneer je start met het schrijven van een vacaturetekst. De doelstelling hiervoor is om de (juiste) persoon te raken en de juiste kandidaat aan tafel te krijgen voor de opdrachtgever. Ieder bedrijf is uniek en biedt iets bijzonders, zorg ervoor dat dit je verhaal is wat je naar buiten brengt.

Misschien denk je wel, dat klinkt eenvoudig, maar een goede vacaturetekst is wat ons betreft echt een uit de kunst expertise! Een goede tekst informeert, inspireert, is uniek en onderscheidend. Maar wees vooral ook to-the point, draai er niet omheen en geef geen overbodige informatie.

Try-out: laat ook jouw tekst herschrijven en raak de doelgroep. Wij helpen je graag verder, neem vrijblijvend contact met ons op.

”Vertel niet wat je zoekt maar vertel wat de kandidaat bij jou kan vinden!”

Vertel het ons!

Comment Section

0 reacties op “Een goede vacaturetekst zegt meer dan duizend woorden

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.