Page content

article content

Hoe haal jij het optimale resultaat uit jouw vacaturetekst?

Haal het optimale uit jouw vacaturetekst

Onze vorige blog ging over het schrijven van een vacaturetekst. De clichés die we daarin tegen komen en hoe we de huidige trend kunnen doorbreken om verrassend en aansprekend te zijn. Het resultaat is dat we dan een vacaturetekst hebben in de juist vorm. Maar met een aansprekende vacaturetekst ben je er nog niet. Deze blog gaat dieper in op de inhoud van de vacaturetekst. Ook dit is voor iedere werkgever beter vorm te geven.

Uit ervaring weten wij dat Jobbing in haar teksten soms verrassend is. Wanneer wij werkgevers een eerste draft versie geven verschijnt er een lach op het gezicht, klopt de tekst met de sfeer in het bedrijf. Maar stellen zij zich de vraag of deze tekst wel echt kan aangezien deze niet op traditionele wijze vanuit de functie is vormgegeven. Toch is het resultaat, zelfs bij de meest moeilijk vervulbare functies,  dat ze verrast worden met kwalitatief betere reacties. Oftewel zij ontvangen kandidaten in plaats van sollicitanten. Hoe kan dat? Lees verder als jij ook de kwaliteit van je sollicitaties wilt vergroten.

Schrijven vanuit de doelgroep

Bij Jobbing hebben we veel kennis opgedaan van doelgroepen en vragen we ons bij iedere vacaturetekst eerst af, wíe wil je er mee bereiken en wat vindt deze groep belangrijk? Schrijven vanuit de doelgroep en jouw organisatie daarop afstemmen is essentieel voor een optimaal resultaat. In deze blog zullen wij je meenemen in het belang om vanuit doelgroep te benaderen om jouw wervingstekst daarop af te stemmen.

Generatieverschillen als basis voor wie je zoekt

Generatie Z betreedt nu de arbeidsmarkt en voor het eerst staan er vier generaties op de werkvloer. Elke generatie heeft zijn eigen levensfase, kenmerken, kwaliteiten maar ook wensen en behoeftes in het werk. Iedere nieuwe lichting brengt veranderingen met zich mee. Natuurlijk is niet iedereen gelijk maar de grote lijnen kloppen echt. Wat weet je van deze generaties? Ben je er bewust mee bezig? Heb jij ze binnen je bedrijf als eens naast elkaar gezet?

”Zelfontwikkeling staat bij young professionals met stip op nummer 1”

Het is een must je te kunnen verplaatsen in het verlangen van je doelgroep. Je moet weten waar zij naar op zoek zijn. Als je dat weet dan pas kijk je naar de elementen die vanuit jouw bedrijf aansluiten op hetgeen zij willen. Zelfontwikkeling staat bijvoorbeeld bij de young professionals met stip op nummer 1. Ze willen de wereld ontdekken. Graag lezen zij op welke wijze jij als werkgever hen de baan en organisatie laat ontdekken en wat je daarin bijvoorbeeld aan begeleiding biedt. Niet cliché vermelden dat je doorgroeimogelijkheden biedt, want dat zegt iedereen maar laat hen echt lezen wat je dan doet. Bied je enkel een mogelijkheid voor opleidingen of heb je ook een programma. Kortom, zit continu ontwikkelen in het DNA van je bedrijf, schrijf dit dan op. Is dit niet het geval laat het dan achterwege want de kandidaat komt daar snel genoeg achter dat het niet past. Dat is dan zonde van gedane inspanningen.

Hoe en waarmee maak jij het verschil?

Als de benadering vanuit welke doelgroep helder is, is dus de volgende stap inventariseren wat je ze werkelijk daarin te bieden hebt. Iedereen zegt onderscheidend te zijn maar waaruit blijkt dat dan specifiek bij jou? Kruip wederom in de huid van je doelgroep en vraag jezelf af waarom het zo aantrekkelijk is om bij jou te werken. Waarom kiest iemand voor jou en niet voor de concurrent?

‘’Wees concreet in je communicatie en geef potentieel antwoord op de vraag “What’s in it for me”

Ga voor een duidelijk en echt verhaal. Wees authentiek en eerlijk in je boodschap. Breng jouw unieke aspecten samen met je opgedane kennis over de doelgroep die je zoekt en je hebt een gouden pitch in handen. Wees concreet in je communicatie en geef potentieel antwoord op de vraag “What’s in it for me”. Pas dan heb je effect met hem aan te zetten om voor jou te kiezen.

Resultaat van doelgroepbenadering:

De kern zit hem in te weten wie je doelgroep is, waar hij zich bevindt en wat hem beweegt”

Schrijven en dus ook werven vanuit de doelgroep geeft kwalitatief betere reacties. Niet zozeer enkel kwalitatief beter in de gewenste kennis & vaardigheden maar met name beter in de juiste persoon aantrekken die past binnen jouw bedrijf. “je hebt geen 9 tot 5 mentaliteit “ is al lang niet meer waar je de persoon mee triggert. De kern zit hem in te weten wie je doelgroep is, waar hij zich bevindt en wat hem beweegt. Door dat als vertrekpunt te nemen en je echt te verdiepen, trek je de mensen aan die zich thuis voelen in je organisatie en passen bij jouw DNA. Schieten met hagel in de hoop dat er veel reacties binnen komen is hopen op een lucky shot. Soms heb je geluk maar wanneer je je echt verdiept in de doelgroep die je zoekt en alles van hen beweegt, zul je zien dat het resultaat er pas echt mag zijn. Een starter vraagt echt een andere benadering dan iemand die toe is aan een tweede of derde stap in zijn carrière. Pas je als bedrijf daarop aan en maak het verschil.

Wij helpen je op weg

Al met al een heel verhaal, maar samenvattend is het belangrijk om het volgende te doen:

  • Zorg dat je weet wie je zoekt en verdiep je in de te werven doelgroep
  • Maak concreet wat jij jouw gewenste doelgroep te bieden hebt
  • Communiceer dit in je vacaturetekst samen met de unieke componenten van je organisatie
  • Je krijgt passende kandidaten aan tafel, hoera!

Wij helpen je graag op weg met het bereiken van jouw doelgroep en laat ook jouw tekst herschrijven en raak de doelgroep. Wij helpen je graag verder, neem vrijblijvend contact met ons op.

Vertel het ons!

Comment Section

0 reacties op “Hoe haal jij het optimale resultaat uit jouw vacaturetekst?

Plaats een reactie


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.